Dengue en chikungunya

Dengue en chikungunya zijn virale ziektes die in Suriname worden verspreid door de Aedes aegypti muskiet
(de zogenaamde dengue muskiet). Voor dengue en chikungunya is er geen vaccin beschikbaar om uzelf te beschermen en ook geen medicijn om het virus te bestrijden als U eenmaal bent besmet.

Dengue en chikungunya zijn virale ziektes die in Suriname worden verspreid door de Aedes aegypti muskiet (de zogenaamde dengue muskiet). Voor dengue en chikungunya is er geen vaccin beschikbaar om uzelf te beschermen en ook geen medicijn om het virus te bestrijden als U eenmaal bent besmet. Alleen de symptomen van dengue en chikungunya kunnen worden behandeld, zoals bijvoorbeeld met het gebruik van pijnstillers voor de pijnbestrijding. Het menselijk lichaam moet deze ziektes overwinnen door de eigen weerstand. Hieronder vindt U de basis-informatie over dengue en chikungunya.

Dengue

Dengue is een ziekte die wordt veroorzaakt door het dengue-virus. Het virus wordt overgebracht van persoon tot persoon door de Aedes aegypti muskiet. Er zijn vier varianten van het virus. Als U al eerder dengue heeft gehad heeft U voor de rest van Uw leven weerstand opgebouwd tegen de variant waarmee U was besmet. U kunt de andere drie varianten echter nog wel krijgen. Wanneer U voor de tweede maal dengue krijgt door een andere variant van het virus, is er kans dat de ziekte ernstiger verloopt.

Wanneer U gestoken bent door een besmette muskiet merkt U in eerste instantie niets. Het virus heeft tijd nodig om zich voort te planten in Uw lichaam. Dat duurt ongeveer een week en heet de incubatietijd. Na de incubatietijd kunt U een aantal symptomen krijgen, zoals:

 • Koorts
 • Pijn achter de ogen
 • Spierpijn
 • Misselijkheid
 • Soms huid-uitslag
 • Heel soms pijn in de gewrichten

De meeste mensen hebben deze symptomen gedurende een week en worden dan vanzelf beter. Bij sommige mensen verloopt de ziekte veel heftiger. Na het zakken van de koorts krijgen zij last van:

 • heftige buikpijn, voortdurende braakaanvallen, bloed in het braaksel (het braaksel wordt hier zwart van), bloedend tandvlees, vermoeidheid, rusteloosheid.

Wanneer deze ernstige symptomen zich voordoen moet de patiënt zich direct aanmelden bij de huisarts of bij de specialist. Er is kans dat de patiënt komt te overlijden, indien niet gelijk wordt gehandeld.

Chikungunya

Chikungunya is ook een ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Er zijn drie varianten van het virus. Het virus komt oorspronkelijk uit Afrika, maar komt ook voor in Azië. Het heeft zich gedurende de laatste jaren verspreidt naar andere delen van de wereld. Het virus is in december 2013 voor het eerst in het Caraïbisch gebied geregistreerd en heeft zich sindsdien verspreid over deze gebiedsdelen. De eerste gevallen in Suriname zijn vastgesteld in juni 2014.
Chikungunya wordt, evenals dengue, verspreid door de Aedes aegypti muskiet. Er is ook voor dit virus geen vaccin of medicijn beschikbaar.

Uw lichaam moet door middel van de eigen weerstand de ziekte overwinnen. U kunt wel medicijnen gebruiken om de symptomen te verlichten.

De symptomen van chikungunya zijn:

 • Plotseling hoge koorts
 • Pijnlijke, gezwollen gewrichten (vaak in handen en voeten)
 • Huiduitslag (in ongeveer de helft van de gevallen)
 • Hoofdpijn
De koorts gaat na een paar dagen tot een week over. De pijn in de gewrichten kan langer aanhouden. Na ongeveer tien dagen voelen de meeste patiënten zich beter. Er kan echter in een deel van de patiënten een terugval optreden. De symptomen van chikungunya kunnen in dat geval langere tijd aanhouden.

Preventie: